Aggelos House

» Αράχωβα

Αράχωβα

Aggelos House - Ζεμενό Αράχωβας

Αραχωβα

Στο 5ο χλμ. του δρόμου Αράχωβας – Λιβαδειάς, ανατολικά, συναντάμε τον οικισμό Ζεμενό που ανήκει στο Δήμο Αράχωβας. Απλώνεται ανάμεσα στο Ξηροβούνι Κίρφης νότια, και από τον Παρνασσό βόρεια, αποτελώντας στενό πέρασμα. Ο Ζεμενός είναι ένας μικρός οικισμός που είναι κτισμένος στα 800 μέτρα υψόμετρο, με έλατα και αρκετά νερά, με ταβέρνες και ξενοδοχεία προσφέρεται για στιγμές ηρεμίας, χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, ένα βήμα από την Αράχωβα.

Η εκκλησία, οι βρύσες με τα γάργαρα νερά, το πράσινο που κυριεύει την περιοχή, αναγκάζουν τον επισκέπτη να σταματήσει στα πλατάνια, για να γευτούν οι αισθήσεις του λίγη από την ομορφιά της φύσης. Οι άγριες κορφές του Παρνασσού εναλλάσσονται με τη μαγεία του ελατοδάσους της Κίρφης. Παλιότερα η περιοχή ήταν χώρος γεωργικών καλλιεργειών που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Αράχωβας. Σήμερα είναι τόπος εξοχικών κατοικιών, διάσπαρτες άλλες μέσα στα έλατα, άλλες στην μία πλευρά του βουνού και η υπόλοιπες στην άλλη πλευρά του βουνού. Επίσης υπάρχουν αρκετά μονοπάτια για τους λάτρεις της φύσης και ένα από αυτά είναι το 22.

Η Αράχωβα ή Ράχωβα, όπως ήταν γνωστή ως τα χρόνια της Επανάστασης, ή αλλιώς η ”Μύκονος” του χειμώνα, όπως είναι γνωστή σήμερα, είναι μια ορεινή κωμόπολη του Νομού Βοιωτίας, χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού, πάνω στους πέντε λόφους με θέα στο Δελφικό τοπίο, σε υψόμετρο 900 – 1000 μ., αριθμεί 4170 κατοίκους. Απέχει μόλις 160 χλμ. από την Αθήνα και 35 χλμ. από τη Λιβαδειά.

Γραφική, πολύφημισμένη και κοσμοπολιτική, η Αράχωβα είναι αφετηρία για τα τρία Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού και πέρασμα για το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Αδιαμφισβήτητα αποτελεί την πιο κοσμοπολίτικη ορεινή περιοχή της Ελλάδος. Στο εσωτερικό της Αράχωβας μπορείτε να κάνετε βόλτα στα πέτρινα καλντερίμια με πετρόχτιστα σπίτια και την εκκλησία του ‘Αη Γεώργη, ανεβαίνοντας τα 263 σκαλοπάτια του Εγκάρσιου. Και οι δυο πλευρές της Αραχώβας, πάνω και κάτω από τον κεντρικό δρόμο, είναι πολύ όμορφες. Στην κάτω πλευρά είναι οι παλαιότερες γειτονιές. Κάθε χρόνο η Αραχώβα υποδέχεται πλήθος επισκεπτών που καταφθάνουν προκειμένου να απολαύσουν λίγες μέρες η ακόμα και λίγες ώρες τις πίστες των τριών χιονοδρομικών κέντρων του Παρνασσού στις θέσεις Kελλάρια σε υψόμετρο 1950 μέτρα, Φτερόλακα σε υψόμετρο 1850 μέτρα και Γεροντόβραχος σε υψόμετρο 1800 μέτρα, για σκι η snowboard.

Τα τρία Χιονοδρομικά Κέντρα του Παρνασσού είναι τα καλύτερα οργανωμένα και εξοπλισμένα της χώρας και καλύπτουν τις απαιτήσεις για αρχάριους, πεπειραμένους και τολμηρούς, λάτρες του σκι, ακροβατικό σκι, αλλά και με πολλές δυνατότητες για ενδιαφέρουσες καταβάσεις εκτός πίστας, είναι επίσης μια ιδανική αφετηρία για διάσχισης με ορειβατικά σκι. Συνολικά στα τρία χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού υπάρχουν 20 πίστες συνολικής διαδρομής 14 χλμ. με εναέριους και συρόμενους αναβατήρες. Στη διάθεση των επισκεπτών βρίσκεται και ο Εθνικός Δρυμός που κρύβει μια απαράμιλλη φυσική ομορφιά όλες τις εποχές του χρόνου, και προσφέρεται για να δραστηριοποιηθείτε σε σπορ όπως πεζοπορίες, ορειβασία, ποδηλασία, αναρρίχηση, κατάβαση και διάσχιση φαραγγιών.

Η Αράχωβα προσφέρει σύγχρονες ανέσεις και δραστηριότητες που αναζητούν οι επισκέπτες της για χειμερινές διακοπές αλλά και καλοκαιρινές, τόσο λόγω της γραφικότητας του χωριού όσο και του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού που πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των σκιέρ, καθώς διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο ασφάλειας στις εγκαταστάσεις του.

Η νυκτερινή ζωή στην Αράχωβα ειδικά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες είναι εντονότατη, καλύπτει όλα τα γούστα διαμονής, φαγητού και διασκέδασης, με συμμετέχοντες ντόπιους και επισκέπτες όλων των κοινωνικών τάξεων και ηλικιών. Αν βρεθεί κάποιος στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας μετά τα μεσάνυχτα θα αναγκαστεί να περπατά πλάτη με πλάτη, να ακούει τραγούδια όλων των κατηγοριών και ρυθμών να μυρίζεται κοντοσούβλι, κοκκορέτσι, φορμαέλλα, να προβληματίζεται τι να πρωτοεπιλέξει και τελικά θα πεισθεί ότι βρίσκεται στον τόπο που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι κάτοικοι του ήταν ιδιαίτερα επιλεκτικοί και μερακλήδες στις προτιμήσεις τους και κυρίως ήξεραν να γλεντούν.

Επιλέγοντας το Aggelos House στην Αραχώβα για τις διακοπές σας, έχετε την ιδανική βάση για να περιηγηθείτε και να ανακαλύψετε τους Δελφούς, την Άμφισσα, την Αγόριανη, την Αμφίκλεια, το Πολύδροσο, την Τιθορέα, την Δαύλεια, την Ελάτια, το Χρισσό και πιο κάτω κοντά στη θάλασσα η Αντίκυρα, η Ιτέα και το Γαλαξίδι.


Παραδοσιακός Ξενώνας ”Aggelos House”
Ζεμενό, Αράχωβα, Βοιωτία, Στερεά Ελλάδα.
Τηλ.: +30 22670 31 144 | Κιν.: +30 6974 157 414 | Fax: +30 22670 31 143

Translate »